Dincolo de mine Dincolo de științe

5 canale de Youtube din care să înveți constant #musai

Analize culturale, istoria lumii, geopolitică, științe și multe altele – adesea combinate, adesea super nișate – ele reprezintă o secțiune imensă din Youtube din care să tot descoperi și înveți lucruri noi.

Cum nu degeaba port, printre altele, pălăria de cercetător în științele comunicării & studii culturale (mainly popular culture), iată 5 canale de gen (fie folosindu-se de formatul de video essay, fie de formatul de emisiune), cu care îmi petrec unele dimineți la cafea și cu care îmi completez educația:

1. Nerdwriter

Dincolo de numele ironic, acest canal este concetrat pe analiză culturală – de la film, muzică, literatură la discursuri politice sau gaming, în 5-10 minute de deconstrucție critică.

Unul dintre preferatele mele:

2. Every frame a painting

Unul dintre cele mai iubite canale ever pentru toți pasionații de cinematografie, artă și film studies, canalul lui Tony Zhou este genial când vine vorba de compoziție, tehnică regizorală sau montaj.

Deși Tony nu mai e activ (a fost preluat de Criterion să facă fix același lucru, dar pentru ”DVD-urile” lor), aveți mult material prin care să treceți.

Musai de văzut:

3. Idea Channel

Ar fi fost genial să îl fi descoperit pe Mike Rugnetta pe când eram studentă. Mi-ar fi ”tradus” întreaga teorie semiotică + cele mai importante teorii din cultural studies (aka Adorno, Hall, Benjamin & co.) în analize amuzante și pline de profunzime.

Still, e unul dintre canalele mele preferate și explică foarte clar de ce am făcut ”un doctorat în anime”.

Cu alte cuvinte, de ce e important să înțelegem cum ne influențează un produs cultural și ce e în spatele contextului în care a fost produs.

Din păcate nici el nu mai e activ, dar cu siguranță Mike pregătește ceva. Până atunci, însă, lista e lungă și super fun:

4. Crash Course

Dacă vreți să învățați istorie, mitologie, psihologie, sociologie, statistică, computer science, geografie & more, ăsta e canalul potrivit! Cu liste întregi de videoclipuri educative, Crash Course vă va prinde cu siguranță.

Bonus, John Green e implicat puternic aici și predă literatură 🙂

5. The School of Life

Dacă îl citiți/urmăriți pe Alain de Botton, probabil știți de The School of Life și The Book of Life, canalele prin care explică modul în care filosofia se poate să ne facă viața mai bună, zi de zi.

Cu playlists pentru sine, cuplu, viață, carieră, sănătate psihică și multe altele, canalul lor de youtube este o adevărată revelație. Și super practic 😉

Una care m-a lăsat pe gânduri:

Astea sunt primele 5.

Voi reveni cu mai multe, căci tot scriind, mi-am dat seama că lista mea e destul de lungă, pe cât e de periată.

Voi ce canale smart urmăriți?

Leave a Reply