Dincolo de culinare Dincolo de mine

Foodie forever + 8 documentare cu și despre mâncare #musai

Cum de 2 zile tot cercetăm care e cea mai bună metodă de a prepara un rasol cu os și care să nu implice chiar o tocăniță (braised beef e răspunsul), mi-am dat seama că au trecut aproape 40 de articole și eu n-am scris nimic despre pasiunea mea din naștere: mâncarea și a mânca.

Dacă nu îmi amintesc de un timp cu mine fără povești, citit sau scris, mâncatul este deja subiectul meta, căci mâncarea e my religion. Îmi place foarte mult să mănânc, petrec mult timp planificând mese, gândindu-mă la ingrediente, rețete etc. – iar pentru că îmi place atât de mult o masă savuroasă, mi-am dat seama că îmi place să o și gătesc.

Și uite cum, alături de o familie gurmandă și o mamă care se întrece în delicii urbane, de ani buni am învățat, pe nesimțite, întâi ce să apreciez la o mâncare bine gătită și apoi ce înseamnă să o fac chiar eu. Observând, citind, punând în practică și petrecându-mi multe dimineți de sâmbătă și duminică alături de o cafea aromată și documentare.

Așa că, dacă îmi împărtășiți pasiunea sau sunteți curioși cum arată viața colorată în ingrediente, vă las mai jos o listă care pe mine m-a îmbogățit culinar și cultural:

No reservations

A trecut un an și un pic de când Anthony Bourdain, unul dintre cei mai mișto oameni din lumea culinară s-a dus, însă emisiunea lui rămâne una dintre cele mai bune ever. Un amestec de educație despre mâncare, pasiune pentru gătit, rituri și tradiții din jurul lumii, antropologie culinară & more:

Ugly delicious

David Chang e noua mea pasiune, iar filosofia lui de fine dining meets street food e genială. Recomand acest show (îl găsiți pe Netflix) pentru umor, ingrediente eclectice și rețete gustoase, fără pretenții:

Chef’s table

Probabil că numele ăsta nu v-a scăpat. O emisiune ce combină jurnalismul narativ și arta culinară, documentând viețile și devenirile celor mai mari chefi din lume. Fiecare sezon e binge-worthy:

Salt Fat Acid Heat

Și femeia asta + povestea ei = o revelație. M-am bucurat super mult să descopăr documentarul ăsta, căci Samin Nosrat face niște combinații care arată genial, se plimbă și își prezintă rădăcinile – un mix plin de inspirație pentru bucătărie:

The Chef Show

Ce faci după ce creezi un film despre mâncare, te pui pe studiat și îți place prea mult? Faci un documentar în care îți continui epopeea într-ale gătitului, alături de mentorul tău, chef Roy Choi. Cel puțin asta a făcut Jon Favreau, iar ce a ieșit este o călătorie în istoria mâncării de stradă din State, a bucătăriilor de 5 stele și a mixului dintre ele:

Street Food

Dacă tot am vorbit mai devreme de mâncare de stradă, iată aici o serie în care fiecare episod prezintă personaje și tradiții asiatice legate de piețele de mâncare și câte poți descoperi pe străzile din Vietnam, Coreea, Japonia, Tailanda etc. Iar istoriile familiilor care au început să gătească pe stradă de nevoie cu siguranță vor atinge o coardă sensibilă:

The Mind of a Chef

Narat de Anthony Bourdain, prezentând în fiecare sezon un alt chef up and coming, o altă filosofie legată de mâncare și viață, seria asta m-a cucerit rapid și iremediabil. De fapt, așa l-am descoperit pe David Chang 🙂

Iar acum, scriind aceste rânduri, am descoperit că au și canal de Youtube la care tocmai m-am abonat:

Cooked

Michael Pollan a creat această bijuterie de documentar în care, urmărind elementele vitale (apă, foc, aer și pământ), face o poveste despre mâncare, știință și cultură, învățând să gătească prin metode tradiționale și moderne deopotrivă.

*Aici am descoperit-o, de altfel, și pe Nosrat. (Ei se cam repetă unii în show-urile celorlalți, pentru că sunt o comunitate destul de strânsă, pe cât de competitivă).

Mai sunt multe altele pe care le-am urmărit pe Discovery, Travel sau History de-a lungul timpului, dar deja lista se tot lungește 🙂 Cum spuneam, îmi place să studiez, îmi place să mănânc, de unde și combinația de îmi place să studiez despre mâncare.

Bonus – dacă vă plac genul ăsta de documentare, cu siguranță o să apreciați Omnivor, un newsletter culinar creat de Cătălina Penciu și Decât o Revistă. Eu abia îl aștept de fiecare dată!

Leave a Reply