Dincolo de filme Dincolo de științe

Enter the anime, Netflix și (post)colonialismul

Deși nu am mai apucat să scriu de câteva zile – am ținut un curs intensiv de creative writing pentru adolescenți (mai multe despre asta într-o postare viitoare) – am apucat să văd ora de Enter the anime, un documentar Netflix care se presupune că îți explică ce sunt anime-urile.

Trailer-ul oficial Enter the anime – se văd deja ”privirile exotice”

Ce rezultă? Un discurs care reîntărește toate stereotipurile și clișeele despre anime ca ciudate, marginale, neînțelese etc., o privire exotizantă mai ceva ca începuturile antropologiei, o încercare de marketing pentru seriile anime produse de Netflix și mult, mult zgomot încărcat de simplificări culturale și consumerism.

Am fost extrem de dezamăgită de ce au produs cei de la Netflix prin documentarul ăsta, nu înțeleg cum ar putea să prezinte coerent ce sunt anime-urile cu un astfel de montaj, chiar dacă e vorba de un target non-japonez sau occidental. Faptul că operează cu dualități de genul mă irită și mai tare.

E ceea ce încerc să preîntâmpin cu fiecare curs dedicat pe care îl țin despre animație japoneză și cultură japoneză per se (următorul din 19 august chiar). Și nu sunt singura. Comunitatea de cercetători dedicați popular culture japoneză e la fel de enervată de acest documentar, de câteva zile bune.

Singurele lucruri pe care le-am apreciat oarecum (deși modul în care sunt prezentați e la fel de stereotip și clișeic) sunt interviurile cu animatorii, care, pe lângă multe întrebări stupide, punctează detalii interesante despre tehnici de animație, procesul creativ din spate, modul în care funcționează industria etc.

Însă mult prea puțin comparativ cu obsesia pentru a evidenția cât de ”dubioase și diferite” sunt anime-urile și cultura care le înconjoară – faptul că au filmat destul de mult în Harajuku spune multe.

Enter the anime e de văzut doar pentru un AȘA NU categoric. De obicei nu sunt atât de categorică, dar filmulețul ăsta nu spune mai nimic consistent sau echilibrat despre nuanțele animației japoneze, diversitatea ei sau cultura debordantă a fanilor din lumea întreagă. Și nici măcar despre lumea japoneză care produce ceva mai amplu și cu un succes la fel de mare, poate chiar uneori mai mare, decât al Hollywood-ului (dacă tot vrem să facem comparații).

Și dacă vreți să descoperiți mai multe despre animația japoneză și nuanțele ei, pe bune, atunci vă recomand pentru început această serie de video essays:

Mult mai multă documentare aici 🙂

Leave a Reply