Dincolo de culinare Dincolo de mine

Foodie în Sibiu: 5 locuri unde să poposești în tihnă

Vacanța noastră de vară s-a petrecut la final de septembrie. Am plecat pe o ploaie torențială de toamnă și ne-am întors cu 30 de grade luminând parbrizul – și a meritat cu vârf și îndesat.

Am ales Sibiul pentru că, de fapt, totul s-a învârtit în jurul ”lui” Faust – piesa la care reușisem să prindem bilet în primele rânduri, cu vreo 2 luni în urmă. Despre experiența Faust nu pot spune decât că trebuie trăită cel puțin o dată în viață. Noi abia așteptăm să o mai vedem o dată, curând 🙂

E altceva. Dincolo de efortul imens depus în scenografie, desfășurarea de forțe performative, calitatea tuturor momentelor ce compun inclusiv intrarea în sală, Ofelia Popii e o revelație, iar al său diavol este mesmerizing.

Nu mai zic de visceralitate, intimitate, folosirea corpului și toate celelalte, căci pentru mine asta înseamnă teatru și performance. Și de mult timp îmi doream să trăiesc așa ceva.

###

Și pentru că tot vorbeam de corp și de palpabil, să ajungem la subiectul acestei postări: mâncarea în toate variațiunile sale.

Sibiul este în 2019 Regiune gastronomică europeană, ceea ce înseamnă că scoate la suprafața tot ce-i yummy, local, cu ingrediente din zonă, proaspăt și bun.

Iar majoritatea au un mic icon în meniu, în dreptul anumitor feluri, care indică faptul că acele feluri sunt incluse în ”regiunea gastronomică”. Uite așa m-au convins să testez mâncăruri mai grele decât aș încerca în mod obișnuit, dar atât de gustoase!

Mai jos și ce am testat noi, în ordine aleatorie aka cum mi le amintesc 😀

1. Local

Un bistro mic și cochet, care servește mâncare asiatică reinventată: noi am testat supa spicy, puiul katsu și orezul aromat care-l însoțea, la care am adăugat și o cafea bună. Bine, eu un matcha latte bun. Chiar foarte bun! Făcut cu ceai verde ca la carte.

Musai de mers, dacă vreți o supă cu arome asiatice, sushi, maki etc.

2. Hochmeister Delikatessen

Pe o străduță așezată, aproape de Piața Schiller, l-am găsit. Tocmai trecuseră la meniul de toamnă cu ingrediente pe măsură, printre care și preferatul meu: dovleacul.

Nu ne-am putut abține să nu testăm mai multe așa că am luat, pe rând:

  • o tartină cu brânză maturată, prune uscate și brad, care a fost demențială.
  • o supă cremă de praz cu cârnați uscați și crutoane aromate – very hearty food.
  • o salată caldă de toamnă cu mult dovleac, semințe de dovleac, măr, brânză ușor înțepătoare și un sos de miere – preferata mea!
  • o porție de papanași reinventați, cu o smântână fermentată, tare bună.

Nu trebuie ratat dacă sunteți în zonă! Mi se face iar foame numai când scriu și-mi reamintesc meniul.

3. Restaurantul Hermania

Restaurant german, cu decor ca atare + meniu ca atare, pe care l-am ales căci avea untură ca aperitiv. A fost o experiență interesantă, mai ales că era făcută în stil nemțesc, cu condimente specifice. Prima mea întâlnire, de altfel, cu această delicatesă.

Aveau și o băcănie care arăta tare bine, dar tocmai se închisese când am ajuns noi. Din păcate. Altfel aș fi plecat cu niște brânzeturi și borcane de dulceață, sosuri etc.

Terasă cozy, mâncare bună și sățioasă, cu multe feluri incluse în regiunea gastronomică – eu am ales să testez și hencleș (hanklich / henklesch), o prăjitură săsească cu unt, smântână și stafide – nomnomnom. Vă provoc să o încercați 😉

4. Atrium

Nu am prins nici un concert de jazz, dar ne-am desfătat cu una dintre cele mai bune ciorbe ever! (și ea bifată în regiunea gastronomică): o ciorbă cu zeamă albă, afumătură, smântănâ, pâine de casă, o nebunie! Îmi scapă numele, în meniu nu este, dar îmi aduc eu aminte.

A fost atât de apetisantă încât nici poză nu am apucat să-i fac :))

Oricum, de pus pe listă, pentru atmosferă, o terasă with a view și mâncare cu ingrediente locale, super yum yum.

5. Piața Cibin

Evident că nu e un restaurant, ci e o piață ca-n povești, unde producătorii de legume, brânzeturi, mezeluri și alte bunătățuri te îmbie cu degustări și trag de tine să cumperi TOT dacă se poate.

Noi ne-am aprovizionat cu telemea proaspătă de oaie, cu cașcaval ”de casă” și cu roșii de grădină, dulci și cu miros de roșii (ceva ce eu nu am mai experimentat de niște ani).

Chiar merită să vă mai faceți o salată sau să gătiți ceva cu produse locale, dincolo de bistro-urile și restaurantele unul și unul.

BONUS: Clar, avem pe listă pentru tura următoare Syndicat Gourmet, Old Lisbon, La Cuptor, Max și Kleines Cafe. Ah, și Kon Tiki, pentru cea mai bună ciorbă de burtă, zice-se.

Leave a Reply