Dincolo de mine Proiecte crețe

Istorie în imagini. Exercițiu de memorie.

Acum câteva zile m-am împiedicat pe Facebook de o colecție de imagini cu titlul Romania: From Fascism to Freedom. Dincolo de faptul că tocmai ce a fost 1 decembrie, mi s-a zbârlit încă o dată pielea pe mine, uitându-mă la vechea ”normalitate” a vieții în România de acum 40-50 de ani.

Ceea ce nu înseamnă atât de mult, dacă stai să te uiți în profunzimea curgerii timpului.

Și mi-am amintit de prima dată când am realizat că istoria nu e ceva care ni se întâmplă pur și simplu, de undeva de sus, ci este ceva la care contribuim zilnic, cu sau fără intenție / conștientizare.

Aveam cred vreo 16 ani, când am ajuns în Sighet. Era zi de vizită, ca parte dintr-o tabără fun, presărată cu istorie, dezvoltare personală (nu prea se făceau din astea pe atunci) și bălăceală într-o salină. Printre opriri, am intrat în Memorialul Durerii, un spațiu pe care oricine ar trebui să îl viziteze măcar o dată, ca parte din lecțiile de istorie și memorie comunistă.

Pe lângă faptul că și acum văd limpede imaginea cu autocarul și pot auzi motorul pornit, așteptând după mine, pentru că nu mi-am dat seama că ai mei colegi plecaseră în timp ce eu citeam pereții scrijeliți ai închisorii politice, acea zi a marcat începutul unei nevoi de a înțelege în profunzime tot ce a lăsat comunismul în urmă, în această zonă de lume.

Între timp, am avut marele noroc de a face parte din proiecte care explorează consecințele regimului în Balcani și de fiecare dată mă întreb ce ține de noi pentru a nu mai ajunge acolo?

Căci istoria ne arată, cu vârf și îndesat, că suntem doar la un pas greșit distanță de o nouă epocă totalitară.

Iar aceasta este și tehnologică, având premise mai ceva ca-n Black mirror, nu?

Anyway, uitați-vă în album și întrebați-vă cum ar fi dacă asta ar fi viața voastră? Nu e atât de departe de ce au trăit o parte dintre oamenii care sunt astăzi printre noi.

Bonus: aruncați un ochi și aici.

Leave a Reply